TJ BOHEMIANS ČKD PRAHA - TJ LOKOMOTÍVA KOŠICE   

1:1 (0:1)

Středa 13.08.1969, 19:00 hodin • Stadion Letná - Praha, Letná • 1. liga (1969/1970) • 1. kolo

Branky: 48. Jarkovský - 24. Móder

Rozhodčí: Mácha - Jursa, Vokoun

Diváci: 7 262


Soupisky mužstev

TJ Bohemians ČKD Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
B Ledecký Josef 90
O Packert Petr 90
O Valent Miroslav 90
O Růžička František 90
O Vejvoda Josef 90
Z Kolman Josef 90
Z Findejs Jaroslav 90
Ú Cajthaml Bohumil 90
Ú Ivančík Štefan 90
Ú Vejvoda Josef II. 90
Ú Jarkovský Jan 90

TJ Lokomotíva Košice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
B Flešar Anton 90
O Ištók Ondrej 90
O Urban Milan 90
O Knap Ondrej 90
O Šlosiarik Ján 90
Z Luža Ján 90
Z Hric Vladimír 90
Z Gyurek Štefan 64
Ú Pšurný Rudolf 90
Ú Móder Jozef 90
Ú Farkaš Gejza 90
  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
Z Ondo Pavol 26



  • Hudba ČKD řízená kapelníkem Karmazínem připravila náladu, Slavia sklidila uznalý potlesk za rozhlasovou zprávu o tříbrankové remíze v Košicích, Findejs hned v první minutě vyzkoušel míčem pevnost břevna nad Flešarovou hlavou a klokani, vedení trenérem Pluskalem, se dali s vědomím někdejších ligových starousedlíků do boje bez nováčkovského respektu. Tu popletli obráncům Lokomotívy hlavu přesnou přízemní kombinací, tam zahýřili moderním přenesením hry pomocí dlouhých pasů. Ofenzivou ukolébaní obránci Bohemians si však při světle reflektorů zapomněli všimnout, jaký kalibr mají nohy košického Módra, nechali mu bezstarostně míč u kopačky v zdánlivě ještě málo nebezpečném pásmu a on se odvděčil bombou z 25 metrů, za kterou Ledecký v brance nestačil ani poděkovat.

    Pražanům nastaly starosti... Jejich přihrávky začaly ztrácet přesnost, hra počáteční rytmus a hostům naopak začala s jídlem růst chuť a stali se s přibývajícími minutami mnohem agresívnějšími než na začátku.

    O přestávce nasázel jakýsi muž v rudém dresu pro potěchu filmařů panu Pláničkovi do sítě nějaký ten gól z penalty a známý šprýmař Sváťa Pluskal se zatím snažil v kabině zřejmě své svěřence rozveselit. Spustili opět zvesela, jak ta hudba na začátku, než se diváci stačili rozkoukat, bylo vyrovnáno a nechyběla ani soustředěná kanonáda. Naštěstí pro soupeře měli Pražané většinu patron slepých. Jen proto také zůstalo utkání nerozhodnuto a Košičtí měli s postupem času opět možnost využít dobrého pohybu svých hráčů a vymanit se z defenzivy.

    Druhý poločas se podobal prvnímu jako vejce vejci. Na začátku bylo sice výsledkem náporu Pražanů nastřelené břevno a po přestávce už opravdová ligová branka, opět části hry však odhalily skutečnost, že hráčům Bohemians a zvláště Kolmanovi v tandemu nevydrží dech na plných 45 minut. Po dvaceti či pětadvacetiminutovém náporu provázeném přehlídkou střeleckých neúspěchů začali Pražané vždy ztrácet půdu pod nohama a současně i sebedůvěru, přesnost i vtip. Košičtí toho dovedli lišácky využít k remíze a ani se nám nezdálo, že by se při tom nějak zvlášť namáhali. Stačil jim jen přehled zkušenějšího týmu, dobrý pohyb hráčů (zvláště Hricy!) a pozorná obrana. Sem tam se sice na hřišti zrodila vtipná akce, občas předvedli hráči i ukázky technické vyspělosti, celkový dojem i výsledek střeleckých snah útočníků však byl stejný jako při úterní premiéře Sparty - jako by pod letenskými reflektory byla tma...

     

    československý sport / 14.8.1969



    Historie se neopakovala. V pětašedesátém roce na podzim na stejný stadión na Letnou (samozřejmě ve starém vydání) si pozvali při návratu do ligy Slavia hudbu, stejně jako to udělali včera večer zelenobílí. Ze vší velké parády tentokrát Slavia dostala od Hradce branku a prohrála. Ještě o poločase včerejšího zápasu to vypadalo podobně, ale nakonec Klokani zachránili aspoň ten jeden bod. Zachránili? Nebo spíš promarnili?

    Fanoušek Vršovických si při odchodu z noční Letné asi říkal: "Škoda!" Klokani měli totiž celý zápas výraznou, místy skutečně až drtivou převahu. Zahájil ji hned po prvním hvízdu Findejs nádhernou bombou do břevna. Jeho vzoru se hned chytl také Kolman, ale jeho muška byla včera špatná. Také v poli neodvedl to, co se od něho očekávalo. Velký tlak často končil nezdařenou přihrávkou. Po přestávce ho každou minutou opouštěly síly a poslední čtvrthodinu téměř odchodil. V první půli dřel Findejs, ale ani on nevydržel až do finiše. Po pravdě řečeno, útok Bohemians, přestože nakonec hlavně díky nezkušenosti nerozhodl zápas, byl příjemným překvapením, hlavně pak spolupráce Vejvody II. a Ivančíka. Jarkovský dobře začal, po 20 minutách odpadl, jeho branka byla ovšem velmi hezká. Cajthaml na pravém křídle ještě nemá dost odvahy. Ta naopak nechybí třetímu odchovanci a ligovému debutantovi zelenobílých, obránci Vejvodovi I. tolik, jako včasná a přesná přihrávka.

    Hosté se zpočátku soustředili na zformování zadních řad. Vepředu "zlobil" vršovické obránce Módr, kterému udělali ve 24. minutě místo, aby dokázal své střelecké kvality. Byl po celý zápas prakticky jediným nebezpečím pro Ledeckého v brance. Výborný výkon podal v záloze také všudybyl Hric.

     

    svobodné slovo / 14.8.1969



    Zelenobílí zahájili návrat do nejvyšší soutěže na Letné slibně: v 1. minutě nastřelil Findejs břevno a první půl hodiny měli značnou převahu. Vyšla však naprázdno a byl to naopak Móder, který získal hostům vedení. Tato branka otřásla domácími natolik, že to začalo skřípat zvláště v zadních řadách. "Tandem" Findejs-Kolman se rozpadl, protože posledně jmenovaný zklamal a útok marně čekal na kloudnou přihrávku zezadu. Naopak zakládání útočných akcí a pozdní rozehrání byly největší slabinou Bohemians. Přesto však měl ligový nováček blíž k vítězství než soupeř. Zvláště po přestávce si vypracoval několik příležitostí, ale Vejvoda II. je všechny propásl. Lok. Košice hrála účelně, pozorně bránila a nakonec se spokojila s remízou. U domácích uspokojil v obraně Růžička a zvláště Valent, v záloze Findejs a v útoku levá strana Vejvoda II.-Jarkovský. Hosté měli spolehlivého brankáře Flešara, v obraně uspokojil Urban, v záloze Luža a v útoku Móder, kterého však rozhodčí napomínal pro řečnění.

     

    lidová demokracie / 14.8.1969
  • Pozn.: Zdigitalizovaný materiál je určen pro vzdělávací účely.