SK VIKTORIA ŽIŽKOV - AFK VRŠOVICE   

2:1 (0:1)

Neděle 23.08.1925, odpoledne • Hřiště SK Viktoria Žižkov - Praha, Ohrada • Středočeská 1. liga (1925/1926) • 1. kolo

Branky: 56. Carvan, 75. Meduna - 43. Wimmer

V 62. minutě neproměnil pokutový kop Joska!

Vyloučení: 89. Kučera

Rozhodčí: Fryš

Diváci: 2 000


Soupisky mužstev

SK Viktoria Žižkov

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  B Benda Václav   90    
    O Stehlík František   90    
    O Matuš Ladislav   90    
    Z König Vilém   90    
    Z Carvan Antonín  90    
    Z Goldhammer Josef   90    
    Ú Vaník Václav 90    
    Ú Severin Karel   90    
    Ú Meduna Karel 90    
    Ú Joska Bohumil 90    
    Ú Jelínek Josef   90    

AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Bělík Vladimír   90    
    O Krejčí František   90    
    O Tichay Emil   90    
    Z Havrda Jaroslav   90    
    Z Mašata Vladimír   90    
    Z Hochmann František   90    
    Ú Wimmer Jan 90  
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Tomeš Antonín 90    
    Ú Průšek Jaroslav   90    
    Ú Kučera Jaroslav 88   x

  • Žižkovská Viktoria s Vršovicemi se pomalu stávají už takovými rivaly, jako Sparta a Slavia. Oba kluby svádějí spolu vždy velmi tuhé boje, kterým vždy přihlíží mnoho diváků, a výsledky se stále střídají. Loni v mistrovském zápase zvítězila Viktoria 4:3, letos v přátelském Vršovice 4:3, v ligovém Vršovice 4:3 a v ligovém nyní zase Viktoria 2:1. Viktoria si v tomto zápase vítězství zasloužila, neboť ve střídavé hře měla převahu a její výkon, zvláště v útočné řadě, byl ucelenější než soupeře, který poprvé nastoupil bez Bejbla a Bureše. Hra byla dosti rozharaná, ale přesto zajímavá, a po celý zápas byla vedena v rychlém tempu.

    Viktoria nastoupila v sestavě: Benda; Stehlík, Matuš; König, Carvan, Goldhamr; Vaník, Severin, Meduna, Joska, Jelínek, tedy již bez hráčů nedávno potrestaných, a ukázala, že to bez pseudoamatérů také jde. Vynikla celá obrana se zálohou a v útoku byl nejlepší Jelínek. Dobře si počínal nováček Jozka, nedávno vyřazený z dorostu, a Meduna se Severinem se jako obvykle dobře uplatnili. V záloze byl nejlepší Carvan a v obraně Stehlík s Bendou. Vršovice měly v poli mužstvo: Bělík; Krejčí, Tichay; Havrda, Mašata, Hofman; Wimmer, Knížek, Tomeš, Průšek, Kučera. I u nich byly nejlepšími řadami teamu obrana se zálohou, které neutrpěly odchodem hráčů tak jako útok. Nejlepšími hráči byli Bělík, Krejčí a Tichay, kteří se stále vyznamenávali a bezpočtukráte zachránili. V záloze se výborně uvedl Havrda a v útoku vynikl Wimmer, který chybil tím, že později přešel na spojku. Také Knížek byl dobrý a zamlouval se dobrým startem na míč.

    Průběh zápasu: Před počátkem hry byla Stehlíkovi předána kytice, neboť hrál 100. zápas v barvách Viktorie. Po dobrém nástupu hostů měli domácí více ze hry a Bělík vyrazil Severinovu ránu na roh. V 9. minutě byla serie rohů Viktorie, ale Bělíkovi se vždy podařilo situaci zachrániti. Ve 43. minutě Knížek přehodil míč před branku, Wimmer dostihl hlavou míče dříve než Benda a tak Vršovice dobyly vedení. Ve druhém poločase Viktoria měla velice dobrý nástup a Bělík jen tak zachránil pěknou střelu Severinovu. Vršovice sice také podnikly několik skvělých útoků vedených hlavně Wimmrem. V 11. minutě se konečně Carvanovi podařilo vyrovnati hlavou. Potom Jelínek přešel na levou spojku a domácí zvýšili tempo. V 17. minutě dostal Jelínek míč, přihrál Severinovi, který byl v off-side, ale nicméně prošel s míčem a byl Bělíkem v autě sražen, začež soudce nařídil 12y kop (!?), který Jozska přestřeil. Vršovice se potom vzchopily, útočily, ale výsledkem byly pouze 2 rohy. Ve 30. minutě žižkovští dobyli rohu, Bělík míč vyrazil a z nastalého scrumage Meduna vstřelil jim druhou branku. Potom vršovičtí přešli v dosti beznadějnou ofensivu, z níž však dobyli pouze rohu. Hra se skončila obléháním Viktorie, jejíž hráči se snažili vítězství ještě zvětšiti. Tento zápas, sehraný na Ohradě v neděli odpoledne, řídil celkem dobře Friš. K zápasu se dostavilo na 2 000 diváků, kteří obě mužstva povzbuzovali k vrcholným výkonům.

    .

    tribuna / 24.8.1925



    Ligový match vyhrála Viktoria, na jejimž hřišti se hrálo, po zásluze a proto snad jí také vyhrávala hudba po něm. Obě mužstva byla nedávnými odchody hráčů zeslabena, ale zato přidala hře bojovnosti. Podle výkonů je, jak už řečeno, výsledek zasloužený, ale zelenobílí v druhé polovině, hlavně na sklonku, mohli docílit ještě vyrovnávací branky. Benda a Stehlík však hráli nad očekávání spolehlivě a tak celý nápor soupeře vyšel naplano. Jeho vnitřní nebyli tak sehraní jako protějšek, i záloha nehrála jako obvykle, jsouc patrně přetížena. Obrana však hrála velice dobře, zvláště Krejčí a je zajímavo, že právě on chybou umožnil aby Viktoria dobyla vítězné branky, když vršovický zadák omylem vrátil Bělíkem už vyražený míč znovu k vlastní brance. Tam už se klubko Viktorianů, podporováno tím, že přihrál vlastní back, postaralo, aby prudce mohl Meduna a nerušeně vsítit. Jinak hráli Tichay a Bělík skoro bezvadně, jsa nejlepším mužem teamu. V útoku vnitřní ještě hráli dobře, zvláště Knížek. Tomeš hrál polohalfa. Viktoria měla středem útoku přece jen plus a Carvan s obranou obstaral ostatní Stehlíkovi se vše dařilo. O jedné věci je třeba zmínky. O způsobu hry vršovické zálohy. Soudce Fryš napískal proti ní povážlivě kopů za ostrou hru. Působí to na diváka, který někdy taky hrál, nejen dojmem nepěkným, když soupeř míče zbavený zapomíná na nohy tam, kda právě nemá, nýbrž i směšným. Tohle by měli uvážit také ti hráči, jichž se to týká, poněvadž to škodí jménu mužstva.

    Teď o hře a brankách. V prvé polovině se toho mnoho neudálo. Ke sklonku jejímu poleví tlak Viktorie a Wimmer ve 43. minutě bystře dorazí podání zleva do Bendovy sítě, takže Vršovice vedou. Po změně čeká se také úspěch soupeře, ale Bělík vybíhá a odráží, i když hned nato Tichay hodně pochybil. V 53. minutě přehlíží velice bedlivý soudce sražení vršovického hráče, který se právě chystal k ráně. Pak Jelínek podceňuje soupeře, kterému zůstává míč. V tom však znovu útok, vysoké podání do středu a Carvan, pravý všudybyl, hlavou dorazí. Je tedy v 57. minutě vyrovnáno. Vršovice se teď brání. Havrda zkouší střílet z dálky. V 62. minutě hraje Tichay foul, ale 12y kop dán do outu. Při tom Bělík předčasně vyběhl proti střelci. V 75. minutě po rohu dopustí se Krejčí zmíněné chyby a Viktoria vyhrála zápas a dva body ranou, kterou Bělík nemohl zachytit. Benda v 84. minutě dohoní dva vršovické útočníky, kteří mu utekli a v poslední chvilce srazí míč do rohu. Lidí, kteří dali přednost této hře před zápasem Sparta-ČAFC, bylo hodně.

    národní listy / 24.8.1925



    Celý zápas byl veden v prudkém tempu za střídavých útoků při převaze Viktorie. Po pěkném nástupu hostí měli domácí nebezpečné útoky, oba brankáři chytali výborně těžké rány a na obou stranách se vyznamenávala obrana. Viktoria dobyla čtyř rohů rychle po sobě. Rozhodnutí padlo teprve ve 43. minutě, když Knížek dal zadovkou míč před branku, kde ho Wimmer dostihl dříve hlavou, než ho mohl zasáhnout žižkovský Benda. Po změně branek po prudkém nástupu domácích vyrovnal v 11. minutě Carvan hlavou. V 17. minutě diktoval soudce Frisch penalty za sražení Severina na brankové čáře, penalty však Jozka přestřelil. Soudce přehlédl při tom vyběhnutí brankaře z goalu. Ve 30. minutě byl roh pro Viktorii. Bělík vyrazil a z utvořivšího se shluku dal Meduna vítěznou branku. Vršovičtí měli hlavně v druhém poločase velkou převahu, celkem však podala Viktorie ucelenější výkon a zvítězila zaslouženě. Zápas se hrál ostře, bylo vyloučeno pouze levé křídlo Vršovic těsně před koncem hry. Na obou stranách přehlédl soudce několik ruk. Poměr rohů 10:8 pro Viktorii.

    lidové noviny / 24.8.1925