AC SPARTA PRAHA - AFK VRŠOVICE   

2:1 (1:1)

Neděle 29.11.1925, 14:15 hodin • Hřiště AC Sparta Praha - Praha, Letná • Středočeská 1. liga (1925/1926) • 9. kolo

Branky: 33. Šíma, 78. Červený - 40. Kašpar

Vyloučení: 70. Tichay, 82. Průšek

Rozhodčí: Kraus

Diváci: 5 000


Soupisky mužstev

AC Sparta Praha

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
  B Hochmann František   90    
    O Hojer Antonín   90    
    O Steiner Karel   90    
    Z Kolenatý František   90    
    Z Pešek Karel 90    
    Z Perner Antonín   90  
    Ú Červený Jaroslav 90    
    Ú Poláček Jaroslav   90    
    Ú Dvořáček Jan 90    
    Ú Šíma Josef 90    
    Ú Hrubý František 90    

AFK Vršovice 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Bělík Vladimír   90    
    O Krejčí František   90    
    O Tichay Emil   69   x
    Z Průšek Jaroslav   81   x
    Z Pinc Václav 90    
    Z Hochmann František   90  
    Ú Wimmer Jan   90  
    Ú Hübš Jaroslav 90    
    Ú Knížek Jan 90    
    Ú Vlček Jan 90    
    Ú Kašpar Antonín 90    

  • Z těch několika tisíc diváků, kteří dostavili se včera na hřiště Sparty bylo asi velmi málo těch, kteří by byli šli tam s míněním jiným, než že Sparta zvítězí s převahou. A zatímm nadšená a účelná hra hostí málem by byla ukořistila pro jich klub ne-li dva body, tedy jistě aspoň jeden. A odešli-li hosté přece se ztrátou dvou bodů mohou tak děkovati jednak Tichaye, který byl vyloučen a pak zvláštní přísnosti soudcově v případě vyloučení Průška. Než o tom ještě doleji.

    Vršovičtí nastoupili skoro s těmi muži jako proti Spartě; pouze Hallingera nahradil Kašpar; Knížek pak hrál - špatně - v centru. Vlček na levé, Hybš na pravé spoji. Kašpar křídlo. O hráčích mluvili jsme dnes týden; bylo by jen opakováním kdybychom řekli že Bělík schytal mnoho míčů, že Krejčí a Tichay jsou sehraná ale ostrá dvojice, že halves jsou velmi dobří a hrou vyrovnaní (včera však chybovali přílišným věnováním se obraně a zapomínali na druhou úlohu - podporu útoku, mezi nímž a jejich řadou byla povážlivá mezera); útok byl radostnou řadou; s chutí podnikal svoje rushe a zejména Vlček a Wimmer byli velmi dobří; Kašpar ale nezkazil, Hybš pak pěkně pronikal - aby před brankou ztratil hlavu. Slabinou této řady byl Knížek co dirigent útoku; dribloval zbytečně kličkoval a přihrál vždy na hráče dobře obsazeného, zatím co jiný, volný se mohl o míč uvolat - marně. Svou pomalostí a nerozhodností ztratil tři dobré, ba vyloužené chance.

    Sparta nehrála špatně, ale také ne dobře; Hochmann hrál spolehlivě; oba backs Hojer a Steiner povolili; v záloze nejlepší Káďa; dobrý i Perner (ale hrál příliš ostře); Kolenatý neměl zvláštní den. Útok ovšem měl tři slabiny, což z pěti hráčů je veliké procento; v něm hráli pouze Dvořáček a Červený; o hře Hrubého a Šímy lépe nepsat, jen se Dvořáčkovi pletli a ani přehození jich míst nemělo ceny. Poláček byl zraněn a rozehrál se - ač ne z daleka tak jako jindy - až v druhé půli.

    Soudce zápasu p. Eda Kraus včera dopustil se několika chyb: základní chybou bylo podléhání teroru jak obecenstva, tak i hráčů; pískal z 90% až tehdy, když o to těmito činiteli žádáno. Poškodil včera obě strany, ale rozhodně mnohem více vršovické. Jediným plus jeho soudcování byla veliká pohyblivost.

    A nyní stručný průběh hry, resp. některé jeho důležité momenty: v 10. minutě roh pro Spartu; ve 14. minutě zase roh pro Vršovice; minutu na to pro Spartu další; ve 22. minutě roh pro Vršovice; v 26. a 28. minutě rohy pro Spartu; ve 33. minutě Hrubý střílí Bělík odráží, míč však neudrží přiskakuje Dvořáček a z liny střílí 1. goal pro Spartu. Ale dlouho Sparta nevede; v 28. minutě roh pro Vršovice a ve 40. minutě Hybš po chybě obrany vyrovnáná; minutu na to zraněn Poláček při srážce s Pinzem. Poločas 1:1. Všeobecně je projevován názor, že Vršovičtí nevydrží tempu a že bude úroda na goaly: chyba lávky. Hrají s chutí a vynucují si zase rovnocennou hru: obecenstvu se nelíbí výkon soudce; jeden návštěvník něco naň křičí a soudce v 11. minutě opouští hřiště a volá komisaře k zakročení; a hraje se zase dále; ve 12. minutě roh pro Spartu a Hrubý si mění místo se Šímou; v 17. minutě roh pro Vršovice a ve 20. minutě zase pro Spartu. Ve 23. minutě před lainou sražen Hrubý Tichayem a tento vyloučen; trestný kop nezužitkoval; ve 24. minutě foul Červeného na brankáře; v 27. minutě po volném kopu přehrán míč na Červeného a ten z bezprostřední blízkosti hlavou dociluje druhé a poslední branky matche, branky, znamenající pro domácí plus dva body. Tichayova nepřítomnost je čím dále tím více citelna; útok Vršovic o 4 lidech. V 28. minutě roh pro Spartu; ve 34. minutě jde Průšek nešikovně po míči - odnesly to kalhoty Kolenatého v místě vemi choulostivém - kluci křičí ven a už taky Průšek je vyřazen. Hraje nyní 9 proti 11, avšak ani nyní mužstvo - ku podivu - neklesá na duchu a čile útočí; ve 40. minutě roh pro Spartu a minutu na to pro Vršovice; ve 44. minutě ještě trestný kop proti Vršovicům - a konec matche.

    tribuna / 30.11.1925



    Po dobré hře Vršovic proti Slavii očekáván byl i včera na hřišti Sparty tuhý boj a jak průběh zápasu ukázal, plným právem. Vršovičtí získali opět poslední dobou ztracenou sebedůvěru a vhodně vyplnili mezery v záloze i útoku, který potřebuje jen nového levého křídla a bude jedním z nejlepších. Snad by byl Hallinger na tomto místě včera prokázal klubu platné služby. Kašpar jest obránce a proto se na toto místo nehodí. Knížek ve středu útoku si vedl neobyčejně úspěšně, právě tak jako na pravé spojce Hübsch, který rychle se přizpůsobil Wimmerově hbité hře, takže byl užitečnějším než pomalý, těžkopádný Vlček na spojce levé. Velmi pěkný včerejší výsledek jest zásluhou spolehlivé obrany Krejčí-Tichay, z nichž druhý byl v 25. minutě druhého času neoprávněně vyloučen: hrálo se oboustranně dosti ostře a tvrdě, zvláště v druhém čase, na čemž z největší části nese vinu soudce p. Kraus. Byl v prvém čase soudcem přímo vzorným a jest s podivem, jak se po přestávce změnil. Vršovice nenalézaly v jeho očích milosti a tak když rozběhnutý Šíma přeletěl přes Tichaye, odkopávajícího míč, vykázal tohoto ze hřiště, spíše na povyk části obecenstva, nežli pro přestupek samotný. Vyloučení Průška za napadení Kolenatého bylo úplně správné a zasloužené: nezasloužil si však také Červený za kopání hráče bez míče (v 27. minutě), nebo Perner za podobný zákrok proti Wimmerovi (88. minuta) téhož trestu?

    U Sparty nelíbila se hra útoku, kde levá strana Hrubý-Šíma neuspokojila. V prvém čase Červený s Poláčkem ukázali, že si budou dobře rozuměti. Dvořáčkovi tvrdý, umrzlý terén, na němž byl odskok míče nestejný a těžko kontrolovatelný, zřejmě nekonvenoval. Záloha byla nejlepší řadou domácích, jen Perner si často nevěděl s Wimmerem rady a vypomáhal si unfair, což soudce často přehlédl. V obraně byl Steiner hodně nejistý, Hojer výborný a právě jako Hochman spolehlivý.

    Prvá polovina hry uplynula ve střídavých útocích obou stran, při nichž měli obránci a brankáři často příležitost zakročovati v poslední chvíli. Tak Hochman v 6. minutě robinsonádou kryl těžkou ránu Vlčkovu a Bělík v tísni několikráte vyrážel pěstí míč do pole. V 30. minutě tři hráči Sparty brání Vlčkovi v proniknutí. V 35. minutě Dvořáček dobře podal volnému Hrubému, jenž z čáry přihrál do středu a Šíma z několika kroků ostrou ranou získává domácím vedení. Avšak již po 5 minutách jest vyrovnáno. Knížek provádí trestný kop a odražený míč Kašpar střílí těsně k tyči.

    Po přestávce slabá převaha Sparty nestačí ke zdolání obrany zelenobílých; také rychlé výpady Wimmerovy znamenají častá nebezpečí pro Hochmanovu branku. V 12. minutě Hochmann hraje foul a Dvořáček mu oplácí: obecenstvo obou táborů svými projevy zaviňuje přerušení hry. V 25. minutě vyloučen Tichay a Kašpar jde do obrany. 30. minuta přináší rozhodnutí a zároveň 2 body ve prospěch domácích. Steiner provádí trestný kop za foul Průškův a Červený hlavičkou scoruje, ježto Bělík pozdě postřehl směr míče. Konec zápasu nepřinesl již změny ve score branek jen poměr rohů zvětšil se ve prospěch Sparty na 9:5 a Průšek vykázán ve 37. minutě ze hřiště za foul na Kolenatého.

    národní listy / 30.11.1925



    V dnešním ligovém zápase, hraném na pražském hřišti A. C. Sparta, potvrdily Vršovice, že jsou i na velkém hřišti nebezpečným soupeřem. Zasloužily si nerozhodného výsledku, neboť byly při nejmenším rovnocenným soupeřem, ba v některých okamžicích, zásluhou výborné útočné řady, soupeřem nebezpečnějším. Hra byla téměř stále otevřená a vedena v prudkém tempu. Hrálo se ostře často i tvrdě, a to s obou stran. Soudce Eda Kraus řídil zápas dobře, ale tvrdou hru přehlížel. Po změně stran byl naopak v některých okamžicích zbytečně přísný, jindy opět příliš shovívavý. Tvrdě hrál u Vršovic Tichay, Pinc, Průšek. Z Vršovských byl právem vyloučen Průšek, neprávem Tichay. Byl vyloučen v 25. minutě druhého poločasu, když šel po míči, za kterým šel zároveň i Šíma. V tom okamžiku provinění Tichayovo nebylo ani zdaleka tak vážného rázu jako jeho provinění předchozí. Ze Sparty nebyl vyloučen nikdo, ačkoliv Červený, Perner, Dvořáček i hrubý kopali protivníka, když neměl vůbec míče. To byla oplátka, avšak hodně hrubá. Byl-li vyloučen Tichay, měl býti vyloučen také Pinc, Perner a jiní, kteří stejně chybovali. Jediné tyto příhody kalily dobrý dojem zajímavého zápasu.

    V mužstvu Sparty byla dobrá obrana Hojer a Steiner, kteří hráli po celý zápas fair. Velmi dobře hrála záloha Kolenatý, Káďa, Perner, zejména Kolenatý. Útok zklamal, zvláště Hrubý na levém křídle a Šíma na spojce. Jediný Dvořáček ve středu útoku se snažil a střílel. Vlček nebyl v kondici. Červený na pravém křídle byl nejlepší. U Vršovic hrála velmi dobře obrana, ač ne tak pěkně jako obrana u Sparty. Zato záloha byla skvělá a doplňovala spolehlivě útok. První branky S.C. Sparty dobyl ve 33. minutě Šíma, když vrátil Bělíkem slabě vyraženou střelu Hrubého. Ve 40. minutě umístil Knížek trestný kop za foul Káďův před brankou, kde Kašpar vyrovnal. Vítěznou branku ve 33. minutě vstřelil Červený, sraziv hlavou do branky Bělíkem špatně odhozený míč. Poměr rohů byl pro A. C. Spartu 9:5. Na tvrdé půdě byla hra nejistá i takových, jako u Hrubého, který obyčejně nezklamal. Zápasu přihlíželo asi 5000 diváků.

    lidové noviny / 30.11.1925