AFK VRŠOVICE - TUFNELL PARK FC LONDON   

3:0 (2:0)

Neděle 12.04.1925, odpoledne • Hřiště SK Slavia Praha - Praha, Letenská pláň • Mezinárodní utkání (1925) • 2. zápas

Branky: 5. Havrda, 36. + 57. Bejbl

Rozhodčí: Frič (Fryš)

Diváci: 5 000


Soupisky mužstev

AFK Vršovice

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Bělík Vladimír   90    
    O Krejčí František   90    
    O Kašpar Antonín   90    
    Z Havrda Jaromír 90    
    Z Mašata Vladimír   90    
    Z Hallinger Václav   90    
    Ú Wimmer Jan   90    
    Ú Knížek Jan   90    
    Ú Bejbl Karel 90    
    Ú Havlín Oldřich   90    
    Ú Bureš Otakar   90    

Tufnell Park FC London 

  # Post Hráč Góly Min. ŽK ČK
    B Norman   90    
    O Pugmare   90    
    O Dohertz   90    
    Z Bowles   90    
    Z Crussel   90    
    Z Spiller   90    
    Ú Sricker   90    
    Ú Massey   90    
    Ú Cartlidge   90    
    Ú Ling   90    
    Ú Bellamy Walter   90    

  • Anglickým hostům nechybělo v neděli skutečně nic jiného, než zvítězit. Tak byli dobří, tak v mnohém překvapovali svou výbornou hrou. Jejich kombinace byly až příliš skvělá technika, stavění se k míči a start na míč byly takové, že prostě ukazovaly na mužstvo, které musí zvítězit. Zvítězily však Vršovice, které měly rozhodnost a důraz v pravou chvíli.

    Ukázaly to hned v prvních okamžicích. Dobyly již ve 3. minutě rohu a za dvě minuty nato kop z nového rohu stočily přímo do branky. Brankář sice vyrazil, ale Havrda vstřelil míč prudkou ranou pod tyč. Pak Angličané útočí a jsou zastaveni foulem. Diktovaný trestný kop byl střelen ohromným způsobem. Back jen pokleknutím vyrazil z branky prudkou přízemní ránu. Angličané pak také začali s výhodou používat jednobackového systému a na nějakou dobu útoky Vršovic úplně zastavili. Útoky Tufnellu se však skoro vždy končily ranami jejich kapitána Masseye z pravé spojky vysoko přes branku. Obecenstvo, majíc ještě v paměti předběžný zápas Slavie, ho hned proto přezvalo "Silným".

    Brzy se však zase útok Vršovských zásluhou obou křídel Vimra a Bureše vzchopil a jeho střed s mladičkým, ale neobyčejně průrazným Bejblem šel prudce na branku. Bejbl, skoro hošíček, dovedl říditi své spojky s rozvahou a bystrostí starého rutinéra a v některých okamžicích přímo fascinoval. V 36. minutě také provedl pěkný útok, pravé křídlo pak míč pěkně zcentrovalo, brankář sice padl po míči, ale Bejbl mu odkopl míč přímo pod rukama do branky.

    Po přestávce šli opět Angličané prudce dopředu a brzo střílí opět trestný kop zcela těsně při zemi tak brilantně do branky, že brankář jen s velkým štěstím chytá. V této době převahy Angličanů se pěkně ukázala velmi krásná hra jejich levého křídla a výborná spolupráce obrany.

    Ale již v 10. minutě překličkoval Bejbl obranu, avšak střílel, jsa tísněn, vedle. Dvě minuty nato však prorazil znovu, oklamal oba obránce, udělal kličky i před vyběhnuvším brankářem a scoroval potřetí. Zbytek hry měli Angličané mnohokráte v rukou, ale jednak pravá spojka zase chance zahodila nebo se Vršovští ubránili.

    sport / 15.4.1925
     
     

    Angličané jsou typické, pěkně urostlé postavy footballistů. Nemají zbytečné váhy, jedině pravý zadák je těžší, starší, přesto rychlostí nezadá. Útočí povětšině křídly. Sotvaže některý ze záložníků přihraje míč středu, už vysokým obloukem letí k jednomu z křídel, častěji bylo to levé, které po rychlém běhu přesně jej vrací vnitřním. Hra jednoduchá a nebezpečná, je-li ukončena střelou. Včera nebyla, a kdy, pak špatnou. Levé křídlo, pravé křídlo, střed zálohy, v tom pořadí by šla klasifikace hráčů, ale celkem nic tak význačného, abychom z domácího reservoáru hráčů nemohli posloužit důstojným protějškem, nebo snad hned několika.

    Hra Vršovic tomu tvrzení dala hned zapravdu a nad to je svědectvím, jak souhra individuelně méně třebas vyspělých hráčů se vyrovná neztmeleným výkonům jednotlivců, ba je i předčí. Tak na př. žádné z obou vršovických křídel nedosahovalo hrou anglických křídel a přesto hra vršovického útoku o třídu předčila hru pěti útočníků Tufnellu. Zvláště střelecky byli Češi o hodně lepší. První čtvrthodina náležela Vršovicům, do třicáté minuty je vystřídali Angličané, kteří po přestávce deset minu houževnatě, ale marně útočili. Zbytek hry byl vlastně souvislou řadou vršovických útoků.

    O hře: Když Norman vyráží míč při druhém rohu Vršovic do pole, Havrda s rozmyslem střílí první branku Vršovic. To bylo v 6. minutě a Tufnell hned po výkopu provádí volný kop za Kašparův ostrý zákrok. Bělík s námahou chytá ránu Masseyovu. Vršovice dobudou do dvacáté minuty čtyř rohů. Knížek po půlhodině hry pěkně proběhne obránci, shoot se mu však nepovede, letí do outů. V 35. minutě chytá Bělík umístěnou ránu Masseyovu a dvě minuty nato Vršovice nebezpečně útočí, když se před tím zdalo, že Angličané vyrovnají. Wimmer projde až k lině, hraje míčem do středu. Bejbl střílí pod břevno, míč se sveze do sítě. Vršovice dobyly tedy v 37. minutě druhé branky. Po přestávce rohy na obou stranách. V 8. minutě Kašpar vyráží míč hlavou z Bělíkovy branky. V 13. minutě Bejbl dostává v offside míč od Havlína, a posunutá obrana mu nemůže zabránit v třetí brance. Útoky Angličanů vyznějí naplano. Kašpar znovu hlavou ve 24. minutě vyráží z branky míč. Pomalu Vršovice nabudou vrchu. V 36. minutě soudce jim neuná branku. Zatím se prázdní hlediště.

    národní listy / 13.4.1925
     
     

    Časy se mění. Před válkou jezdili do Prahy angličtí profesionálové k zápasům s našimi amatéry a po válce po prvé hráli dnes na hřišti Slavie angličtí amatéři proti československým profesionálům. Role se vyměnila, nikoliv sloh. Třebaže dnes Angličané, hrající se čtyřmi náhradníky, prohráli, přece jen byla radost dívat se na jejich klid, účelnou hru, na měkké a přesné braní míčů a na taktiku. Angličané dobře hráli, ale Vršovští lépe bojovali. Bili se nadšeně, ostře sledovali míč a hráli obětavě. Po vyrovnané hře prvních minut předčili Vršovští soupeře právě svou rychlostí a neúnavností. Angličtí útočníci, přihrávající si míč s každé posice přesně nohou a hlavou a dobře hledající uličky, narazili však na bedlivou a bezpečnou obranu Vršovských, takže vyšli zcela na prázdno i ve druhém poločasu, kdy s počátku tísnili celých deset minut. Jejich střední útočník měl v Bejblovi výborný protějšek. Lze říci, že Bejbl vedl své mužstvo k vítězství. Vstřelil v 36. minutě druhou branku vykopnuv ztracený míč brankaři přímo a docela nečekaně s ruky. Byl také autorem třetí branky, kterou z podané levé spojky vstřelil klidně a s jistotou podle bezmocného brankaře. Majíce proti sobě fair hrajícího soupeře, předvedli Vršovští v útoku bezvadnou hru, rovnoměrně zozdělenou na všecky hráče. Útočníci udrželi dlouho míč a usnadnili tak hru zálohy, která mohl pak včas podporovat skvělou obranu. Hosté prostě hráli. Bojovali s počátku a na konec druhého poločasu, ale byli nuceni smířit se s výsledkem, který je zaslouženým úspěchem hry domácích. Zápasu, plnému zajímavých momentů, přihlíželo asi 5000 diváků. Soudcoval Frič až příliš úzkostlivě; přes snahu zůstat zcela objektivním chybil několikráte proti hostům, ale na výsledek to nemělo vlivu.

    lidové noviny / 13.4.1925